Polazna | Aktivnosti | Debatni klub | Debatni klub

Debatni klub

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

U Gimnaziji „Panto Mlišić“ u Beranama Debatni klub je osnovan 2002. godine, kao jedan u nizu koraka ka predstojecoj reformi obrazovanja kojom je debata predvidjena kao svakodnevna nastavna metoda i zanimljiv izborni predmet.

Klub je okupio tridesetak učenika svih razreda, a profesori Nada Perović i Dragana Jočić rukovodile su njegovim radom, po programu Instituta za otvoreno drustvo, a prema stručnim instrukcijama koje su usvojile na seminaru za trenere organizovanom u Budvi od strane za Centra za kreativnu komunikaciju, iz istog grada.

Susreti članova Debatnog kluba organizovani su najmanje dva puta mjesečno, a njihov cilj je bio da kod učenika razviju kreativno mišljenje, retoričke sposobnosti i bolju komunikaciju. Prvi susret je organizovan na temu "Mediji manipulišu ljudima" i već tada je pokazao da će učenici Gimnazije na buducim republičkim i međunarodnim takmičenjima biti učesnici od kojih se očekuje uspjeh. Nakon toga, uslijedili su turniri na kojima su se ta očekivanja i potvrdila.

U toku školske 2003/2004. godine Debatni klub je postigao više zapaženih rezultata koji su ga doveli u sam vrh debatnih klubova Crne Gore. Poslije osvojenog prvog mjesta u Republici na martovskom turniru 2004. godine, Debatni klub je potvrdio svoju poziciju na Republičkom turniru debatnih klubova održanom 18. i 19. septembra u Pljevljima. To je beranskim debaterima otvarilo mogućnost učešća u projektu „TV debata“ koji je realizovao obrazovni program RTCG.

Osim ovih, treba pomenuti i osvojena prva mjesta na internacionalnim turnirima u Ohridu i Celju, kao i pojedinačna i ekipna učešća debatera u radu različitih ljetnjih škola i kampova. Naime, Milena Bubanja, član Debatnog kluba, sa inistruktorkom profesorom Nadom Perović, boravila je u ljetnjem internacionalnom kampu u organizaciji Hrvatskog debatnog društva, koji je organizovan u Obonjanu kod Šibenika od 23. do 30. avgusta 2004. godine, a učešćem u radu ljetnjeg kampa na Ivanovim Koritima u periodu od 14. do 19. avgusta 2005. godine, Debatni klub Beranske gimnazije nastavio je svoje aktivnosti pokazavši da njegovi članovi ni u toku raspusta nisu zanemarivali svoje dužnosti. Organizator kampa bio je Save the Children, na temu "Dječja prava i trgovina djecom".

Predstavnici Debatnog kluba Gimnazije bile su Renata Branković, Milena Bubanja, Nevenka Vuksanović i Jelena Joksimović sa profesorom Nadom Perović, kao trenerom. Oni su uzeli aktivno učešće u takmičarskoj debati i pokazali da njihov rad zavređuje pažnju. "Prevencija trgovine djecom je djelotvorna" i "Pepeljuga je sponzoruša", nazivi su debatnih tema koje su učesnicima pružile dovoljno prostora da iskažu sve svoje sposobnosti. U finalu je pobijedila ekipa "Suncokreta" u čijim redovima je bio i debater Gimnazije Renata Branković, koja je osvojila mjesto drugog najboljeg govornika turnira.

U sali Centra za kulturu u Beranama, 11. maja 2006. godine, održana je debata revijalnog karaktera: "Kolika je ekološka svijest građana Berana". Učestvovali su debatni klubovi Gimnazije i Srednje medicinske škole.

U toku 2006/07. godine, Debatni klub je učestvovao na turniru u Budvi od 26.09. do 31.09.2006. godine. Naši debateri su imali priliku da ukrste svoja mišljenja sa debaterima iz Budve, Pljevalja, Podgorice, zatim iz Republike Makedonije, Rumunije i Hrvatske. Debatni tim u sastavu: Cimbaljević Aleksandra, Mićović Jelena, Šekularac Jelena, predvođen profesorom Draganom Jočić, postigao zapažene rezultate. Debata je organizovana na engleskom jeziku, a tema je bila: „Nacionalna sigurnost je važnija od prava pojedinca“. Kao i u prethodnom periodu, Debatni klub je nastavio sa svojim uspjesima.

Nakon manje pauze u radu, Debatni klub se ponovo aktivira u toku 2008/2009. godine učešćem na Državnom takmičenju u Mojkovcu 10. i 11. aprila 2009. godine Gimnaziju iz Berana predstavljale su učenice prvog razreda – Kristina Bošković i Anđela Raonić, i učenik drugog razreda – Ilija Pantović (trener profesor Mila Barjakarović), koji su kao najmlađi učesnici skrenuli na sebe pažnju, predstavivši se kao tim pred kojim je sjajna takmičarska budućnost.

U Baru je 10. i 11. aprila 2010. godine održano finale Državnog takmičenja u KP formatu u debati za učenike crnogorskih srednjih škola. Učestvovalo je 13 ekipa. Gimnaziju „Panto Mališić“ iz Berana predstavljale su učenice drugog razreda – Kristina Bošković i Anđela Raonić, i učenik trećeg razreda – Ilija Pantović (treneri profesorice Ljerka Petković i Ana Popović). Ekipa Gimnazije osvojila je prvo mjesto i tako nastavila blistavu tradiciju iz prethodnog perioda.

Kontinuiranim uspjesima iz prethodnih godina ovaj Klub je dodao nove koji su ostvareni u školskoj 2010/2011. godini. U septembru 2010. članovi kluba bili su gosti Državne televizije Bosne i Hercegovine, gdje su kao prošlogodišnji državni šampioni, predstavljali Crnu Goru. U oktobru je ista ekipa učestvovala na turniru „Budva OPEN 2010“, gdje je osvojila zapaženo drugo mjesto u konkurenciji srednjih škola u debatovanju na engleskom jeziku, a učenik Pantović Ilija proglašen je najboljim govornikom u KP formatu. U martu 2011. godine u Podgorici je održano debatno takmičenje „Mladi o NATO“, na kojem je Debatni klub osvojio treće mjesto, a Ilija Pantović ponovo proglašen najboljim govornikom u svjetskom formatu, da bi na Državnom takmičenju u Budvi tim u sastavu – Raonić Anđela, Pantović Ilija i Bošković Kristina, osvojio treće mjesto, a učenica Bošković Kristina proglašena drugim govornikom u svjetskom formatu.

Debatni klub trenutno učestvuje u projektu „Evropske vrijednosti za mlade“ koji se realizuje od maja 2011. a čiji su implementatori u Crnoj Gori Juventas, CEMI i Nevladino udruženje Bonum iz Pljevalja, a pokrovitelj Evropska unija posredstvom Delagacije Evropske unije u Crnoj Gori. Za taj projekat okupljeno je 13 učenika debatera sa profesoricom Ljerkom Petković, voditeljem Kluba.

Dakle, sve ono što je na samom početku bilo vezano za očekivanja od Debatnog kluba, u toku njegovog višegodišnjeg rada je i ostvareno. Danas, u okviru izbornog predmeta koji pohađaju dvije grupe (pedeset učenika) i samim radom Kluba, kavalitetno se realizuju svi ciljevi vezani za debatu, kao za niz aktivnosti koje doprinose da se upoznaju osnovni principi funkcionalne komunikacije, kultivisanog govora i kulture dijaloga, adekvatne argumentacije u javnom nastupu, te konciznog formulisanja pitanja i poznavanja svih pravila debatovanja. Voditelji Kluba i predavači izbornog predmeta su profesorice Ljerka Petković i Mila Barjaktarović.

 

Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment

Unesite kod sa slike:

Aktivnosti
image

POSJETA PARTNERSKOJ ŠKOLI U RUSIJI

Početkom 2018. godine JU Gimnazija "Panto Mališić" uspostavila je saradnju sa Gimnazijom br. 25 iz ruskog grada Kostroma. Rezultat te saradnje je razmjena učenika u
image

POSJETA PARTNERSKOJ ŠKOLI U NJEMAČKOJ

Od 2009. godine JU Gimnazija „Panto Mališić“ ostvaruje saradnju sa Evropskom školom iz njemačkog grada Vedela (Hamburg), u okviru koje se realizuje razmjena učenika, sa

RASPORED EKSTERNIH MATURSKIH ISPITA - AVGUST 2018.

Klikom na link koji se nalazi na dnu stranice možete da pogledate raspored aktivnosti na maturskom ispitu u avgustovskom ispitnom roku školske 2017/18. godine.
image

SAT UČENIČKOG PARLAMENTA

Tokom cijele školske godine Učenički parlament Gimnazije "Panto Mališić" organizovao je brojne aktivnosti koje su imale za cilj da promovišu učenike ove škole i da
image

Olimpijada znanja

I ove godine, kao i prethodnih, u Podgorici je održano takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola Crne Gore iz matematike i prirodnih nauka pod nazivom
image

Školske spotrske igre u atletici

U Baru su 12.05.2018. godine, u organizaciji Crnogorskog školskog sportskog saveza, održane Školske sportske igre u atletici za srednje škole.
image

Uspostavljena saradnja sa Gimnazijom iz Kostrome

Međunarodna saradnja između škola predstavlja jedan od vidova unapređenja školskog sistema i podizanja kvaliteta nastave na viši nivo.
image

Seminar "Podsticanje demokratske kulture u školama"

U subotu, 21. aprila 2018. godine, u Hotelu "Bianca" u Kolašinu, u organizaciji Kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori, organizovan je seminar pod nazivom "Podsticanje
image

Posjeta Gimnaziji u Pljevljima

U okviru projekta Podsticanje demokratske kulture u školama, 25 učenika beranske Gimnazije posjetilo je Gimnaziju u Pljevljima gdje ih je, zajedno sa svojim kolegama i
image

"Enciklopedija mrtvih"

Učenici i profesori Gimnazija „Panto Mališić“ imali su danas, 20. aprila 2018. godine, priliku da vide predstavu “Enciklopedija mrtivih”, po novelama Danila Kiša, a u
Kontakt

Adresa:

JU Gimnazija "Panto Mališić"

Ulica Svetog Save br. 25, Berane, Montenegro

e-mail: gimpm@t-com.me

tel/fax: +382/51/230-104