Polazna | Istorijat | Od 1913 do danas | Od 1913. do danas

Od 1913. do danas

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Gimnazija u Beranama osnovana je Ukazom vlade Kraljevine Crne Gore 31. avgusta 1913. godine, a sa radom je počela 6. novembra iste godine kada je održana prva sjednica Nastavničkog vijeća.

Uslovi za rad su bili vrlo skromni a rad je organizovan za 144 učenika raspoređena u tri odjeljenja. Nastavu su izvodila tri nastavnika kojima se kasnije priključio nastavnik vjerskih nauka.

Na samom početku Gimnazija je predstavljala jedinu ustanovu u cijelom Gornjem Polimlju u kojoj se sticalo srednje obrazovanje, pa je okupljala najbolje učenike iz Kolašina, Mojkovca, Bijelog Polja, Rožaja, Plava, Andrijevice i Berana. Nastavu su izvdili uglavnom profesori sa prostora Slovenije, Hrvatske, Bosne, kao i ruski emigranti, zatim inžinjeri, pravnici, saradnici instituta itd. Kriterijum ocjenjivanja je bio na vrlo visokom nivou, a stečena znanja su predstavljala dobru osnovu za upis na više i visoke škole, najčešće u Skoplju i Beogradu.

Škola je u nekoliko navrata prekidala svoj rad zbog objektivnih okolnosti. Prvi svjetski rat je zatvorio vrata ove škole i nakon njegovog završetka izašla je prva generacija maturanata školske 1920/20. godine. Sljedeći prekid je bio 1929. godine kada je Ministarstvo Kraljevine Jugoslavije uskratilo pravo školovanja starijim razredima, ali uvođenjem samodoprinosa organizovan je rad samupravne gimnazije i počela izrada projekta za izgradnju nove zgrade koja je kao najmodernije školsko zdanje onog vremena (biblioteka, kabineti, vježbaonice, kvalitetno opremljene učionice), puštena u rad 1932/33. godine.

U međuratnom periodu u školi su radila različita drušva (npr. prijatelja knjige, trezvenjaka i dr.) i školske organizacije. Iz tih društava su ponikli poznati književni stvaraoci: Mihailo Lalić, Radoslav Rotković, Miodrag Bulatović, Dušan Kostić, Radomir Vešović, Radoslav Pajković i drugi, kao i značajne ličnosti u likovnom stvaralaštvu.

U poslijeratnom periodu do 1953. godine, Beranska gimnazija je i dalje bila jedina na cijelom gornjepolimskom prostoru, a kasnije su se otvorile gimnazije u Bijelom Polju i Kolašinu, zatim školski centar u Mojkovcu, a iz sastava naše škole osamostalile su se škole u Rožajama, Plavu i Andrijevici. Istovremeno, prestaje školovanje učenika u nižim razredima.

U periodu koji je slijedio Gimnazija je nazvana školom elite, pa je prijetila opasnost da se izjednači sa školama učenika u privredi i tako uskrati pravo talentovanim učenicima da afirmišu i sebe i školu sticanjem stručnih zvanja koja su se oslanjala i na kvalitet stečen u ovom zdanju.

Slično je bilo i nešto kasnije, od školske 1982/83. godine, kada je formiran Školski centar srednjeg usmjerenog obrazovanja u kome se kroz zajedničke osnove sticalo znanje za sve učenike u jednakim uslovima. Ovakvo opredjeljenje je pokazalo dosta manjkavosti i gimnazija je ponovo postala ustanova u kojoj se stiču znanja po programima društveno-jezičkog i prirodno-matematičkog smjera.

Od školske 2006/07. godine, gimnazija je uključena u reformski proces tako da se već drugu godinu učenici u njoj školuju u okviru opšteg smjera.

Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment

Unesite kod sa slike:

Aktivnosti
image

Poetika zemlje - Moja Crna Gora

3. juna 2017. godine, u Knjižari Karver je održana prezentacija projekta Poetika zemlje - Moja Crna Gora, čiji je cilj prezentovanje crnogorskog književnog naslijeđa i
image

GIMNAZIJU POSJETIO MINISTAR ALEKSANDAR ANDRIJA PEJOVIĆ

Danas je, u oviru radne posjete Beranama, Gimnaziju “Panto Mališić” posjetio Aleksandar Andrija Pejović, ministar evropskih poslova u Vladi Crne Gore.
image

ŠAMPION NA OLIMPIJADI ZNANJA

Na Olimpijadi znanja koju za učenike osnovnih i srednjih škola Crne Gore organizuje Prirodno-matematički fakultet iz Podgorice, a koja je ove godine održana 6. maja,
image

MEĐUNARODNI DAN SOS TELEFONA

Međunarodni dan SOS telefona obilježava se 16. maja. To su telefoni namijenjeni žrtvama nasilja da bi im dali podršku, informacije o načinima na koje mogu
image

POSJETA UČENIKA IZ NJEMAČKE

U okviru programa razmjene učenika koja je 2009. godine uspostavljena između učenika Gimnazije „Panto Mališić“ iz Berana i Evropske škole iz Vedela (Njemačka), u Beranama
image

LUKA BULATOVIĆ, UČENIK GENERACIJE ZA ŠKOLSKU 2016/17. GODINU

Luka BULATOVIĆ, učenik IV-1 odjeljenja Gimnazije „Panto Mališić“ u Beranama, proglašen je za UČENIKA GENERACIJE za školsku 2016/17. godinu. Ovu odluku je donijelo Nastavničko vijeće
image

USPJEH DEBATNOG KLUBA GIMNAZIJE

U Akademiji znanja u Budvi, 20. i 21. maja 2017. godine održano je Prvenstvo Crne Gore u debati. U konačnom plasmanu, ekipa Gimnazije koja se
image

FINALE TURNIRA U FUDBALU

Na otvorenom sportskom terenu pored Gimnazije danas, 16. maja 2017. godine, realizovano je finale turnira u malom fudbalu.
image

FESTIVAL "NAUKA U POKRETU"

Festival NAUKA U POKRETU koji organizuje fondacija “Prona”, u cilju unapređenja naučne pismenosti mladih kroz eksperimente, prezentacije i interaktivna pedavanja, u okviru ovogodišnjeg karavana obišao
image

FESTIVAL RECITATORA

Nataša Milić, učenica II razreda Gimnazije "Panto Mališić", osvojila je 3. mjesto na Festivalu recitatora u organizaciji Izdavačke kuće "Obodsko slovo" koji je održan 27.
Kontakt

Adresa:

JU Gimnazija "Panto Mališić"

Ulica Svetog Save br. 25, Berane, Montenegro

e-mail: gimpm@t-com.me

tel/fax: +382/51/230-104