Polazna | Istorijat | Od 1913 do danas | Od 1913. do danas

Od 1913. do danas

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Gimnazija u Beranama osnovana je Ukazom vlade Kraljevine Crne Gore 31. avgusta 1913. godine, a sa radom je počela 6. novembra iste godine kada je održana prva sjednica Nastavničkog vijeća.

Uslovi za rad su bili vrlo skromni a rad je organizovan za 144 učenika raspoređena u tri odjeljenja. Nastavu su izvodila tri nastavnika kojima se kasnije priključio nastavnik vjerskih nauka.

Na samom početku Gimnazija je predstavljala jedinu ustanovu u cijelom Gornjem Polimlju u kojoj se sticalo srednje obrazovanje, pa je okupljala najbolje učenike iz Kolašina, Mojkovca, Bijelog Polja, Rožaja, Plava, Andrijevice i Berana. Nastavu su izvdili uglavnom profesori sa prostora Slovenije, Hrvatske, Bosne, kao i ruski emigranti, zatim inžinjeri, pravnici, saradnici instituta itd. Kriterijum ocjenjivanja je bio na vrlo visokom nivou, a stečena znanja su predstavljala dobru osnovu za upis na više i visoke škole, najčešće u Skoplju i Beogradu.

Škola je u nekoliko navrata prekidala svoj rad zbog objektivnih okolnosti. Prvi svjetski rat je zatvorio vrata ove škole i nakon njegovog završetka izašla je prva generacija maturanata školske 1920/20. godine. Sljedeći prekid je bio 1929. godine kada je Ministarstvo Kraljevine Jugoslavije uskratilo pravo školovanja starijim razredima, ali uvođenjem samodoprinosa organizovan je rad samupravne gimnazije i počela izrada projekta za izgradnju nove zgrade koja je kao najmodernije školsko zdanje onog vremena (biblioteka, kabineti, vježbaonice, kvalitetno opremljene učionice), puštena u rad 1932/33. godine.

U međuratnom periodu u školi su radila različita drušva (npr. prijatelja knjige, trezvenjaka i dr.) i školske organizacije. Iz tih društava su ponikli poznati književni stvaraoci: Mihailo Lalić, Radoslav Rotković, Miodrag Bulatović, Dušan Kostić, Radomir Vešović, Radoslav Pajković i drugi, kao i značajne ličnosti u likovnom stvaralaštvu.

U poslijeratnom periodu do 1953. godine, Beranska gimnazija je i dalje bila jedina na cijelom gornjepolimskom prostoru, a kasnije su se otvorile gimnazije u Bijelom Polju i Kolašinu, zatim školski centar u Mojkovcu, a iz sastava naše škole osamostalile su se škole u Rožajama, Plavu i Andrijevici. Istovremeno, prestaje školovanje učenika u nižim razredima.

U periodu koji je slijedio Gimnazija je nazvana školom elite, pa je prijetila opasnost da se izjednači sa školama učenika u privredi i tako uskrati pravo talentovanim učenicima da afirmišu i sebe i školu sticanjem stručnih zvanja koja su se oslanjala i na kvalitet stečen u ovom zdanju.

Slično je bilo i nešto kasnije, od školske 1982/83. godine, kada je formiran Školski centar srednjeg usmjerenog obrazovanja u kome se kroz zajedničke osnove sticalo znanje za sve učenike u jednakim uslovima. Ovakvo opredjeljenje je pokazalo dosta manjkavosti i gimnazija je ponovo postala ustanova u kojoj se stiču znanja po programima društveno-jezičkog i prirodno-matematičkog smjera.

Od školske 2006/07. godine, gimnazija je uključena u reformski proces tako da se već drugu godinu učenici u njoj školuju u okviru opšteg smjera.

Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment

Unesite kod sa slike:

Aktivnosti

RASPORED EKSTERNIH MATURSKIH ISPITA - AVGUST 2018.

Klikom na link koji se nalazi na dnu stranice možete da pogledate raspored aktivnosti na maturskom ispitu u avgustovskom ispitnom roku školske 2017/18. godine.
image

Olimpijada znanja

I ove godine, kao i prethodnih, u Podgorici je održano takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola Crne Gore iz matematike i prirodnih nauka pod nazivom
image

Školske spotrske igre u atletici

U Baru su 12.05.2018. godine, u organizaciji Crnogorskog školskog sportskog saveza, održane Školske sportske igre u atletici za srednje škole.
image

Uspostavljena saradnja sa Gimnazijom iz Kostrome

Međunarodna saradnja između škola predstavlja jedan od vidova unapređenja školskog sistema i podizanja kvaliteta nastave na viši nivo.
image

Seminar "Podsticanje demokratske kulture u školama"

U subotu, 21. aprila 2018. godine, u Hotelu "Bianca" u Kolašinu, u organizaciji Kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori, organizovan je seminar pod nazivom "Podsticanje
image

Posjeta Gimnaziji u Pljevljima

U okviru projekta Podsticanje demokratske kulture u školama, 25 učenika beranske Gimnazije posjetilo je Gimnaziju u Pljevljima gdje ih je, zajedno sa svojim kolegama i
image

"Enciklopedija mrtvih"

Učenici i profesori Gimnazija „Panto Mališić“ imali su danas, 20. aprila 2018. godine, priliku da vide predstavu “Enciklopedija mrtivih”, po novelama Danila Kiša, a u
image

SPORTSKI DAN

Danas je u okviru nenastavnog radnog dana u Gimnaziji održano finale turnira u malom fudbalu koji je okupio ekipe skoro svih odjeljenja u školi.
image

Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Vec duži niz godina u Gimnaziji "Panto Mališić" postoji Klub dobrovoljnih davalaca krvi koji djeluje u skladu sa svojim planom rada. Klub okuplja učenike završnog
image

ZAŠTO UPISATI BERANSKU GIMNAZIJU?

U cilju što boljeg i kvalitetnijeg predstavljanja Gimnazije „Panto Mališić“ učenicima završnih razreda osnovnih škola, uprava škole je raspisala nagradni konkurs za izradu promotivnog spota,
Kontakt

Adresa:

JU Gimnazija "Panto Mališić"

Ulica Svetog Save br. 25, Berane, Montenegro

e-mail: gimpm@t-com.me

tel/fax: +382/51/230-104