Polazna | Istorijat | Sjećanja | Odlomci sjećanja iz monografije MATURANTI BERANSKE GIMNAZIJE 1956/57. GODINE

Odlomci sjećanja iz monografije MATURANTI BERANSKE GIMNAZIJE 1956/57. GODINE

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Slavka Bogavac Lončarević: "BERANSKA SORBONA"

...Bili smo generacija čije djetinjstvo i mladost nisu bili ni malo lagodni, a još manje bezbrižni. Bilo je to vreme koje je pritiskalo breme rata i sve one mučne posljedice koje je rat ostavio za sobom.

Rasli smo i stasali pored manitog Lima, slušali njegov bučni tok, brojali njegove brzake i divili se njegovim tirkizno plavim virovima. Odneli smo iz tog kraja božje darove Limske doline i rajske korene zavičaja koji se ne zaboravljaju i ne kidaju.

Zebli smo na ledu i snijegu. Uz vatru iz furune sušili mokru i prozeblu obuću i pokisle knjige. Nije nam bilo teško. Sve nam je to davalo snagu i krila da izdržimo i idemo dalje.

Valjda nas je sve to ispunjavalo plemenitošću, bratskom toplinom i iskrenošću na kojoj se stvaralo i održavalo do današnjih dana naše drugarstvo. Takom smo i izrasli u generaciju uzornih ljudi, okrenutih stvaralaštvu, znanju i porodici.

Teško je naći pravu riječ koja bi izrazila naš životni put, našu snagu i ljepotu našeg drugarstva. Život i ljepota moje generacije ne mogu se tako lako izraziti u par riječi i na parčetu papira.

Zato se i radujem da ćemo se opet naći zajedno, da ćemo se skupiti tu, odakle smo krenuli, mada nas je život razbacao na sve strane svijeta.

U gimnaziji iz koje smo krenuli u svijet imali smo divnu generaciju drugova i drugarica i pravu elitu naših profesora. Oni, naši profesori su i na našem primjeru svojim entuzijazmom, znanjem i držanjem doprinijeli da Beranska gimnazija i ovog puta iznjedri tako veliki broj vrsnih intelektualaca i čestitih ljudi.

Zato valjda našu gimnaziju i zovu "Beranska Sorbona".

Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment

Unesite kod sa slike:

Aktivnosti

RASPORED EKSTERNIH MATURSKIH ISPITA - AVGUST 2018.

Klikom na link koji se nalazi na dnu stranice možete da pogledate raspored aktivnosti na maturskom ispitu u avgustovskom ispitnom roku školske 2017/18. godine.
image

Olimpijada znanja

I ove godine, kao i prethodnih, u Podgorici je održano takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola Crne Gore iz matematike i prirodnih nauka pod nazivom
image

Školske spotrske igre u atletici

U Baru su 12.05.2018. godine, u organizaciji Crnogorskog školskog sportskog saveza, održane Školske sportske igre u atletici za srednje škole.
image

Uspostavljena saradnja sa Gimnazijom iz Kostrome

Međunarodna saradnja između škola predstavlja jedan od vidova unapređenja školskog sistema i podizanja kvaliteta nastave na viši nivo.
image

Seminar "Podsticanje demokratske kulture u školama"

U subotu, 21. aprila 2018. godine, u Hotelu "Bianca" u Kolašinu, u organizaciji Kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori, organizovan je seminar pod nazivom "Podsticanje
image

Posjeta Gimnaziji u Pljevljima

U okviru projekta Podsticanje demokratske kulture u školama, 25 učenika beranske Gimnazije posjetilo je Gimnaziju u Pljevljima gdje ih je, zajedno sa svojim kolegama i
image

"Enciklopedija mrtvih"

Učenici i profesori Gimnazija „Panto Mališić“ imali su danas, 20. aprila 2018. godine, priliku da vide predstavu “Enciklopedija mrtivih”, po novelama Danila Kiša, a u
image

SPORTSKI DAN

Danas je u okviru nenastavnog radnog dana u Gimnaziji održano finale turnira u malom fudbalu koji je okupio ekipe skoro svih odjeljenja u školi.
image

Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Vec duži niz godina u Gimnaziji "Panto Mališić" postoji Klub dobrovoljnih davalaca krvi koji djeluje u skladu sa svojim planom rada. Klub okuplja učenike završnog
image

ZAŠTO UPISATI BERANSKU GIMNAZIJU?

U cilju što boljeg i kvalitetnijeg predstavljanja Gimnazije „Panto Mališić“ učenicima završnih razreda osnovnih škola, uprava škole je raspisala nagradni konkurs za izradu promotivnog spota,
Kontakt

Adresa:

JU Gimnazija "Panto Mališić"

Ulica Svetog Save br. 25, Berane, Montenegro

e-mail: gimpm@t-com.me

tel/fax: +382/51/230-104