Polazna | Novosti | OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MIRA

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MIRA

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Danas je u cijelom svijetu obilježen Međunarodni dan mira koji je Rezolucijom UN iz 2001. godine određen za dan nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnom nivou.

Cilj obilježavanja ovog dana je pružanje mogućnosti svim pojedincima, organizacijama i ustanovama da zajednički šire ideju dobrih odnosa, razumijevanja, tolerancije, te da na taj način šalju poruke mira.

Sa istim ciljem su danas u Gimnaziji „Panto Mališić“ realizovane aktivnosti čiji su ishodi bili usmjereni na razumijevanje značaja mira u svijetu. U okviru radionica u svim odjeljenjima učenici su se upoznali sa značajem ovog dana, a zatim su i sami napravili listu trenutnih konflikata u svijetu, i razloge/uzroke koji su doveli do njih. Nakon diskusije putem koje su pokušali identifikovati načine koji bi mogli da utiču na to da se preventivno djeluje na pojavu sukoba, u grupama su ispisane poruke mira i napravljen logo koji simbolično predstavlja ovaj dan. 

Kao jedna od poruka koja pobuđuje na razmišljanja o posljedicama ratnih dešavanja i o značaju mira i blagostanja u životu svakog pojedinca, pročitana je kratka priča „Tišina rajskog vrta“, čiji je autor profesorica Ljerka Petković.

Nakon radionica, u amfiteatru škole prikazane su prezentacije o nedavnim posjetama učenika Njemačkoj i Rusiji, u okviru razmjene sa ovim zemljama.


TIŠINA RAJSKOG VRTA

Ja se zovem Marija. I Samira se zovem. Princeza Ksenija sam ja. Iris mi je nadimak. Iman ja moje drugo ime. Anđelija me poneko zove. I Galina. I Lili. 

Napustila sam svoj topli dom. I to je sve. Zar je važno koliko sam imala godina u tom strašnom trenu kada se srušilo sve što je činilo jedan miran i ispunjen život? Da li taj podatak može da promijeni nešto? Imala sam deset godina i plave uplašene oči koje su se trudile da ne izgube iz vida šarenu maminu haljinu u nepreglednoj koloni koja se sporo vijugala kao zmija koja svlači svoju košuljicu. Imala sam dvadeset i smeđe uplakane oči uprte u žičanu ogradu koje me dijelila od dalekog civilizovanog svijeta koji me nije želio u svom naručju. Imala sam trideset i crne zabrinute oči koje samo majka koja strepi nad životom svoga djeteta ima. Možda sam i četrdeset imala kada su padale glave, vlade, kraljevi i sultani. Imala sam sve vrijeme ovoga svijeta u trenutku kada sam napustila sve.

I kome je važno da li je na mojoj glavi bila marama, kruna ili šamija? Da li su moje ruke bile prazne ili sam jahala na konjima čije su bisage pune zlate skrivale teške tajne? Da li nešto mijenja podatak da sam bila zaljubljena i sama? I da me na dalekom sjeveru čekao vjerenik koji je izgubio moj lik na tuđim prašnjavim cestama?

Ja vjerujem u Boga. On me spasio iz ruku užasa. On me poveo preko podivljalih rijeka i zapaljenih šuma. I svuda je našao izlaz - kada sam bježala od carskog apsolutizma koji je kosio sve pred sobom, i kada sam iz svoje domovina na Kubi morala da tražim spas na sjeveru, i onda kada sam preko noći morala da napustim svoju Somaliju, kada je Bosna gorela, kada je Sirija rušena, kad je Njamačka dijeljena, kad se Jugoslavija raspadala. Princeza sam bila u prošlom životu, ali princeza svojih roditelja, u svili odgajana. A dvije godine na golom podu spavala, s miševima, bubama, mravima. I kome je to važno danas kada život ide dalje?

A kada se sve te silne duše koje u meni žive slegnu i smire, kada svoju gorčinu pretvore u snagu onoga, kako je veliki pisac znao da kaže, „koji je izgubio sve“ i spreman je da poleti, kada sa svog kaputa otresem prah zabluda i prošlih dana, ja postajem ona koja navlači masku zadovoljne žene. I tada koračam sigurno, samosvjesno, ponosno. I ne mora niko da zna da se sjećam onoga što sam ostavila, ni da me boli put koji sam prošla. Sada sam, jednostvano, tu.

Zaštićena tišinom rajskog vrta.

Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment

Unesite kod sa slike:

Aktivnosti

IZDAVANJE DIPLOMA O POLOŽENOM MATURSKOM ISPITU

Obavještavamo učenike koji su polagali maturski ispit da će diplome o položenom maturskom ispitu moći da podignu u petak, 21. juna 2019. godine, u 10

IZDAVANJE DIPLOMA NA OSNOVU PRELIMINARNIH REZULTATA EKSTERNIH ISPITA

Obavještavamo učenike koji su položili maturski ispit da je neophodno, ukoliko žele da im diploma o položenom maturskom ispitu bude izdata na osnovu preliminarnih rezultata,

Preliminarni rezultati, uvid u test, prigovori, konačni rezultati

Klikom na PDF fajl koji se nalazi na dnu stranice, možete da vidite raspored aktivnosti na maturskom ispitu u junskom ispitnom roku. Molimo vas da
image

SARADNJA DVIJE GIMNAZIJE

Razmjena iskustava i horizontalno učenje u savremenom obrazovnom sistemu predstavljaju neke od načina koji doprinose podizanju kvaliteta nastave na viši nivo.
image

UČENICI IZ VEDELA U POSJETI GIMNAZIJALCIMA

U okviru programa razmjene učenika koji se realizije od 2009. godine između Gimnazije „Panto Mališić“ i Evropske škole iz Vedela (Hamburg) u Njemačkoj, u toku
image

USPJEŠNO PREDSTAVLJANJE BERANSKIH GIMNAZIJALACA NA OLIMPIJADI ZNANJA

Jedno od takmičenja na kojem učenici Gimnazije „Panto Mlišić“ tradicionalno učestvuju i postižu zapažene rezultate jeste Olimpijada znanja koju realizuje Prirodno-matematički fakultet u Podgorici.
image

Dan Učeničkog parlamenta

Danas, 15. maja 2019. godine,u Gimnaziji "Panto Mališić" je nizom aktivnosti obilježen Dan Učeničkog parlamenta.
image

Svečana sjednica Učeničkog parlamenta

Danas, 15. 05. 2019. godine, u amfiteatru Beranske gimnazije održana je, povodom dana Učeničkog parlamenta, svečana sjednica Učeničkog parlamenta Gimnazije u Beranama.
image

Posjeta Centru bezbjednosti

U okviru redovnih aktivnosti CB Berane, među kojima je i saradnja sa lokalnom zajednicom, učenici I-3 odjeljenja JU Gimnazije "Panto Mališić", prilikom posjete realizovane 12.05.2019.
image

Gimnazijalcima nagrada za najbolji glumački ansambl

Učenici Gimnazije „Panto Mališić“ nedavno su se sa XVII Međunarodnog festivala frankofonog pozorišta za srednjoškolce, koje je održano u Beogradu, vratili sa osvojenom nagradom za
Kontakt

Adresa:

JU Gimnazija "Panto Mališić"

Ulica Svetog Save br. 25, Berane, Montenegro

e-mail: gimpm@t-com.me

tel/fax: +382/51/230-104