Polazna | Škola danas | Biblioteka | Biblioteka

Biblioteka

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
image

Prvi zapisani podaci o knjiznici (nastavnickoj i djackoj) u Beranskoj gimnaziji datiraju jos iz skolske 1929/1930. godine, mada se zna da je ona i mnogo ranije postojala.

Od tada do danas ona je obogacena knjiznim fondom i trenutno ima 20035 knjiga od kojih nastavnicka broji 4520 sa 3232 naslova, a djacka 15515 knjiga sa 7412 naslova.Nastavnicka biblioteka je svojim sadrzajem i strukturom usko vezana za pojedine grane nauke, dok je djacka biblioteka vecinom vezana za domene knjizevnosti, odnosno lektire.
 
Skolska biblioteka ima 737 knjiga monografske publikacije sa 315 naslova. Fond beletristike broji 1010 knjiga s naucno-fantasticnom, ljubavnom i kriminolosko-avanturistickom tematikom.
 
Biblioteka nabavlja periodicne publikacije «Vaspitanje i obrazovanje», «Bibliografski vijesnik», «Ljetopis Matice srpske», «Jugoslovensko-istorijski casopis», «Stvaranje», i od novina «Prosvjetni rad».
 
Biblioteka saradjuje sa svim obrazovnim aktivima u skoli i nabavlja publikacije koje su potrebne za kvalitetniju realizaciju vaspitno-obrazovnog procesa skole.Svoj fond knjiga obnavlja uglavnom obnavlja donatorstvom. To su vecinom bivsi ucenici ove Gimnazije od kojih su neki istaknute licnosti u raznim oblastima kulture i nauke.
 
Pored toga treba istaci i donatorstvo humanitarne organizacije CRS koja je u saradnji sa Savjetom mladih Gimnazije obogatila fond nase biblioteke.Biblioteka trenutno ima 640 korisnika, a to su uglavnom ucenici, profesori i gradjani (naucni radnici, studenti, penzioneri i drugi ljubitelji knjige).Dnevna posjećenost je oko 20% od ukupnog članstva.

I ove godine Uprava skole se potrudila da nabavi odredjen broj naslova i tako poveca knjižni fond.U okviru biblioteke se nalazi i citaonica gdje je ucenicima omoguceno da imaju pristup i veoma rijetkim knjigama i naslovima koji se ne mogu iznijeti iz biblioteke.

Bibliotekom rukovodi Vukota Božović.

Komentara (0 poslato):

Pošaljite komentar comment

Unesite kod sa slike:

Aktivnosti

RASPORED EKSTERNIH MATURSKIH ISPITA - AVGUST 2018.

Klikom na link koji se nalazi na dnu stranice možete da pogledate raspored aktivnosti na maturskom ispitu u avgustovskom ispitnom roku školske 2017/18. godine.
image

Olimpijada znanja

I ove godine, kao i prethodnih, u Podgorici je održano takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola Crne Gore iz matematike i prirodnih nauka pod nazivom
image

Školske spotrske igre u atletici

U Baru su 12.05.2018. godine, u organizaciji Crnogorskog školskog sportskog saveza, održane Školske sportske igre u atletici za srednje škole.
image

Uspostavljena saradnja sa Gimnazijom iz Kostrome

Međunarodna saradnja između škola predstavlja jedan od vidova unapređenja školskog sistema i podizanja kvaliteta nastave na viši nivo.
image

Seminar "Podsticanje demokratske kulture u školama"

U subotu, 21. aprila 2018. godine, u Hotelu "Bianca" u Kolašinu, u organizaciji Kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori, organizovan je seminar pod nazivom "Podsticanje
image

Posjeta Gimnaziji u Pljevljima

U okviru projekta Podsticanje demokratske kulture u školama, 25 učenika beranske Gimnazije posjetilo je Gimnaziju u Pljevljima gdje ih je, zajedno sa svojim kolegama i
image

"Enciklopedija mrtvih"

Učenici i profesori Gimnazija „Panto Mališić“ imali su danas, 20. aprila 2018. godine, priliku da vide predstavu “Enciklopedija mrtivih”, po novelama Danila Kiša, a u
image

SPORTSKI DAN

Danas je u okviru nenastavnog radnog dana u Gimnaziji održano finale turnira u malom fudbalu koji je okupio ekipe skoro svih odjeljenja u školi.
image

Akcija dobrovoljnog davanja krvi

Vec duži niz godina u Gimnaziji "Panto Mališić" postoji Klub dobrovoljnih davalaca krvi koji djeluje u skladu sa svojim planom rada. Klub okuplja učenike završnog
image

ZAŠTO UPISATI BERANSKU GIMNAZIJU?

U cilju što boljeg i kvalitetnijeg predstavljanja Gimnazije „Panto Mališić“ učenicima završnih razreda osnovnih škola, uprava škole je raspisala nagradni konkurs za izradu promotivnog spota,
Kontakt

Adresa:

JU Gimnazija "Panto Mališić"

Ulica Svetog Save br. 25, Berane, Montenegro

e-mail: gimpm@t-com.me

tel/fax: +382/51/230-104