Kao najvažnija obrazovna ustanova Gornjeg Polimlja Gimnazija u Beranama iza sebe ima tradiciju ispunjenu priznanjima, uspjesima i nagradama koji je čine jedinstvenom i prepoznatljivom institucijom. Uspjeh učenika svake škole ogleda se, prije svega, u postignutom opštem uspjehu, čiju krunu predstavlja diploma “Luča” koja se nakon srednjoškolskog obrazovanja dodjeljuje odličnim učenicima.

 U protekloj 2013/14. školskoj godini diplome “Luča I” i “Luča II” dobili su sljedeći učenici:

 
“Luča” I
  1. , koji je odlukom Nastavničkog vijeća Gimnazije proglašena za učenika generacije

“Luča” II 

Današnje generacije učenika Gimnazije svakodnevno bogate i dopunjuju njenu plodnu tradiciju.

To je vidljivo u pripremanju i učešću na različitim nivoima takmičenja.

U školskoj 2013/14. godini to je potvrđeno na Republičkoj smotri znanja, gdje su se u jakoj konkurenciji naši učenici plasirali među prvih deset iz svoje oblasti, a učenica Rijalda Ramusović (II razred), osvojila je drugo mjesto iz njemačkog jezika (mentor Simona Karin Schwedes).

Opštinska smotra recitatora je tradicionalna prilika u okviru koje učenici svih škola pokazuju svoju sposobnost izražajnog kazivanja stihova. Ove godine, prvo mjesto u konkurenciji srednjih škola osvojila je gimnazijalka Jasna Lalević (I razred). Na Olimpijadi znanja koju je organizovao Prirodno-matematički fakultet u Podgorici, prvo mjesto iz matematike u svojoj kategoriji osvojila je Sanja Kastratović (I razred), dok je Ognjen Čejović (I razred), osvojio 3. mjesto iz fizike u svojoj kategoriji.

Navedenim uspjesima mogu se pridružiti i oni koje su učenici ostvarili na školskim takmičenjima i turnirima. 

Takođe ističemo da je na školskom šahovskom turniru, na kojem je učestvovalo 60 učenika, po treći put uzastopno, prvo mjesto osvojio učenik Petar Bulat. 

Zahvaljujući sedmogodišnjoj saradnji Ministarstva prosvjete i sporta i Njemačkog biroa Savezne uprave, odnosno službe centrale za obrazovanje u inostranstvu, 29 učenika je zadovoljio postavljene kriterijume i dobilo njemačku jezičku diplomu, što je izuzetan ostvareni rezulltat. Njemačke jezičke diplome im otvaraju mogućnosti za nastavak školovanja u zemljama njemačkog govornog područja. 

Naši talentovani učenici-pisci i u dosadašnjem periodu su se predstavljali široj čitalačkoj publici putem učešća na različitim literarnim konkursima i izdavanjem zbirki poezije i proze. 

U okviru realizacije obaveznih izbornih sadržaja, tokom školske godine na veoma kreativan način obilježeni su različiti svjetski dani. Izdvajamo – Dan stranih jezika, Dan maternjeg jezika i knjige, Sportski dan, Dan Evrope itd. Takođe, u okviru nastave obaveznih izbornih predmeta realizovani su različiti projekti čije prezentacije je propratila brojna publika u amfiteatru škole.